EU-val 2024

Söndagen den 9 juni var det val till Europaparlamentet. Då valde medborgarna i Sverige och de andra EU-länderna vilka politiska partier och ledamöter som ska vara med och fatta beslut i parlamentet.

Rösträtt i EU-valet

Du har rösträtt i Europaparlamentet om du är:

  • 18 år senast på valdagen
  • svensk medborgare och är eller har varit folkbokförd i Sverige
  • medborgare i något av EU:s medlemsländer

Förtidsröstning

Förtidsröstningen startar 22 maj. Röstningslokal vid förtidsröstningen är Stadshuset, Skaragatan 8. För att förtidsrösta behöver du ta med ditt röstkort och id-handling. Saknar du id-handling kan en annan person intyga din identitet. Den personen måste i så fall visa sin id-handling eller vara känd av röstmottagaren. Om du inte har ditt röstkort med dig, kan ett dubblettröstkort skrivas ut av röstmottagarna i röstningslokalen.

Observera att under perioden 31 maj klockan 14:00 till 2 juni 07:00 råder det parkeringsförbud på Skaragatan på grund av crusing.

Öppetider:

  • 22-24 maj (onsdag-fredag), klockan 13:00-19:00
  • 25-26 maj (lördag-söndag), klockan 09:00-13:00
  • 27-31 maj (måndag-fredag), klockan 11:00-19:00
  • 1-2 juni (lördag-söndag), klockan 09:00-13:00
  • 3-7 juni (måndag-fredag), klockan 11:00-19:00
  • 8 juni (lördag), klockan 09:00-13:00
  • 9 juni (söndag), klockan 08:00-21:00

Att rösta från utlandet

Om du befinner dig i ett annat land under valperioden kan du rösta på två olika sätt från utlandet. Antingen brevrösta eller förtidsrösta i en röstningslokal, som du oftast hittar på en ambassad eller ett konsulat.

Vill du brevrösta kan du beställa brevröstningsmaterial via valmyndighetens hemsida. Många svenska ambassader och konsulat har också brevröstningsmaterial.

Rösta med bud

Att rösta med bud betyder att någon annan än du själv tar med din röst till vallokalen eller lokal för förtidsröstning. Sista dagen att göra i ordning rösten är på valdagen. För att rösta med bud behöver du ett bud och ett vittne. Budröstningsmaterial finns att hämta i lokaler där det går att rösta.

Du kan rösta med bud av följande anledningar: sjukdom, ålder, funktionsnedsättning, intagen på häkte eller kriminalvårdsanstalt. Om du bor eller vistas vid en lantbärarlinje kan du också budrösta med hjälp av lantbrevbäraren som bud.

Ambulerande röstmottagning

Om du har svårigheter att ta dig till din röstningslokal på grund av sjukdom, ålder eller funktionsnedsättning, kan kommunen ordna så att en röstmottagare kommer hem till dig och tar emot din röst.

Du kan boka ambulerande röstmottagare den 27-31 maj, 3-7 juni och valdagen 9 juni. Senast möjliga tid att boka en ambulerande röstmottagare är söndag 9 juni klockan 16:00.

Boka tid för ambulerande röstmottagare genom att kontakta valkansliet på telefon: 0510-770160.

Valdistrikt och vallokaler

På valdagen den 9 juni kan du rösta i din vallokal. Vallokalerna är öppna mellan klockan 08:00-21:00.

Har du rösträtt, men saknar ditt röstkort kan du kontakta valkansliet för att få information om vilket valdistrikt du tillhör.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?Hur nöjd är du med sidans innehåll?

Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?


Kan du utveckla ditt svar lite mer?

Vi vill gärna att du förklarar vad du saknar eller vad som inte stämmer för att vi skall kunna blir bättre på att ge dig korrekt information. Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Får vi kontakta dig (frivilligt)?

Skriv in den e-postadress vi kan nå dig på. Vi kontaktar dig enbart om vi behöver ställa kompletterande frågor rörande din feedback ovan.

Har du synpunkter på service och tjänster?

Läs om hur du lämnar synpunkter på kommunens service och tjänster.

Informationen skickas...

Tack för att du hjälper oss att göra kommunens webbplats bättre!

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Sidansvarig: kommunstyrelsensverksamheter@lidkoping.se