Så här informerar vi

Vid en kris, samhällsstörning eller extraordinär händelse vill vi alla ha information och få veta vad som hänt och hur händelsen utvecklar sig.

Som kommun har vi ett uppdrag att ge samordnad information. Den ska vara rätt, riktig, snabb och tillgänglig. Nedan listar vi Lidköpings kommuns officiella kanaler för kriskommunikation.

Lidköpings kommuns webbplats och andra digitala kanaler.

Kommunens egna webbplats är en av de viktigaste informationsvägarna om det händer kris, olycka, samhällsstörning eller extraordinär händelse. I vissa fall kan vi även informera via våra sociala medier så som Facebook och Instagram.

Lidköpings kommuns SMS-tjänst

Lidköpings kommun erbjuder möjligheten att få information från oss via sms. Det kan vara aktuellt vid planerad eller oplanerad driftstörning, samt annan händelse som kan få stor påverkan. Läs mer om och hur du anmäler dig till sms-tjänsten SMS från Lidköpings kommun - Lidköpings kommun (lidkoping.se) Länk till annan webbplats.

VMA (viktigt meddelande till allmänheten)

Du kan få VMA i flera olika kanaler:

I vissa fall kan du bli varnad genom:

  • talmeddelande till fast telefoni inom det drabbade området
  • sms till din mobil om den är registrerad, eller används, i det drabbade området. Här registrerar du dig. Länk till annan webbplats.
  • utomhusvarning med tyfoner. Varningssignalen är ett högt utomhuslarm som består av en 7 sekunder lång ihållande signal följd av 14 sekunders tystnad. Det ljuder under minst två minuter. Signalen provas klockan 15:00 första helgfria måndagen i mars, juni, september och december.

Gör så här när du hör signalen ska du:

  • följ de uppmaningar som ges
  • håll dig inomhus
  • stäng dörrar, fönster, ventiler och fläktar
  • lyssna på radio P4 Skaraborg 100,3 MHz för att få mer information.
  • På SVT:s Text-TV sidan 599 publiceras samma meddelande som läses i radio skriftligt.
  • följ händelsen i Sveriges Radio P4 eller på Krisinformation.se. Ring 113 13 (SOS Alarms informationsnummer) om du har frågor eller vill veta mer.

Krisinformation.se

Vid en större nationell kris finns all tillförlitlig och uppdaterad information även samlad på myndigheternas webbplats Krisinformation.se. Länk till annan webbplats.

Det nationella informationsnumret 113 113

Vid större olyckor och kriser kan du både ge och få information genom att ringa det nationella informationsnumret 113 13.

Om digitala kanaler inte fungerar

Om de digitala kanalerna ligger nere har vi en informationspunkt vid Kontaktcenter, Stadshuset i Lidköping. Där sätter vi upp anslag eller finns med personer på plats för att ge information.

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?Hur nöjd är du med sidans innehåll?

Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?


Kan du utveckla ditt svar lite mer?

Vi vill gärna att du förklarar vad du saknar eller vad som inte stämmer för att vi skall kunna blir bättre på att ge dig korrekt information. Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Får vi kontakta dig (frivilligt)?

Skriv in den e-postadress vi kan nå dig på. Vi kontaktar dig enbart om vi behöver ställa kompletterande frågor rörande din feedback ovan.

Har du synpunkter på service och tjänster?

Läs om hur du lämnar synpunkter på kommunens service och tjänster.

Informationen skickas...

Tack för att du hjälper oss att göra kommunens webbplats bättre!

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Sidansvarig: kommunstyrelsensverksamheter@lidkoping.se