Snö och halka
Beredskap kring vinterväghållningen är aktiv från november till mars. Då övervakas väder och gator dygnet runt för att kunna vidta åtgärder i form av halkbekämpning och snöröjning när så behövs.
Vem ansvarar för vad?
Kommunens ansvar
Kommunen ansvarar för vägvinterhållningen av kommunala gator, cykelvägar, torg och vissa gångbanor.
I Otterstad, Örslösa, Vinninga, Norra Härene, Saleby, Lovene och Tun ansvarar de lokala vägföreningarna för snöröjning.
Arbetet organiseras och bedrivs enligt en prioriteringsordning
Arbetet med snöröjning och halkbekämpning organiseras och bedrivs enligt en prioriteringsordning som bygger på framkomlighet i ett sammanhängande cykel- och vägnät, att kollektivtrafiken ska fungera samt tillgänglighet till fastigheter såsom skolor och vård- och omsorgsinrättningar.
Strandpromenaden plogas och sandas inte alls under vintern.
När snön sedan försvinner ligger mycket av det grus vi använder vid halkbekämpningen kvar på våra gator, trottoarer och cykelvägar. Det tar vi bort i samband med den årliga vårstädningen.
Fastighetsägares ansvar
Oavsett om det finns en gångbana eller inte utanför din fastighet är det ditt ansvar att se till att det finns tillräckligt med plats för gående. Ditt ansvar är att ta bort snö och is och att sanda marken så att ingen halkar. Du måste se till att istappar och snö inte kan falla ner från din fastighet. Håll koll på taket för att förhindra olyckor.
Om det finns en rännstensbrunn utanför din fastighet ska du hålla den fri från is och snö.
På de gångbanor där våra plogbilar lägger upp snön på hela gångbanan är du som fastighetsägare inte skyldig att hålla den ren från snö. Detta kallas norrlandsplogning och innebär att snön plogas upp på vissa gångbanor inom bostadsområden.
Du kan läsa mer om detta i den så kallade Gångbaneförordningen.
Så här kan du hjälpa till
För att snöröjningen ska fungera så bra som möjligt finns det flera saker du kan hjälpa till med, allt från att parkera rätt till att beskära buskar och träd.
Tänk på det här i vinter för att underlätta snöröjningen:
- Respektera gällande parkeringsförbud.
- Det är förbjudet att skotta ut snö från din tomt eller infart på gatan.
- Ta bort snö och is som fallit ned på gångbanan från din fastighet.
- Håll området runt sopkärlet sandat och snö- och isfritt så att sophämtningen fungerar.
- Beskär buskar och träd som hänger ut över gator och gångbanor.
Hämta gratis grus till halkbekämpning
Grus för halkbekämpning av gångbanor kan du hämta gratis på Sockerbruksgatan 15. Gruset ligger utanför grinden och kan därför hämtas dygnet runt. Vid behov fylls grushögen upp på vardagar.
Vad gäller vid halka?
Större gator för genomfartstrafik och gator med busstrafik halkbekämpas med salt. Vägnätets övriga gator kan, om snöröjning inte bedöms som tillräckligt, halkbekämpas med salt eller grus.
Gång- och cykelvägar samt fastigheter halkbekämpas med grus. Gruset som används vid halkbekämpning är fraktion 2-5 millimeter trumlat för att minska problemen med punktering på cyklar.
Oavsett om det finns en gångbana eller inte utanför din fastighet är det ditt ansvar att se till att det finns tillräckligt med plats för gående. Ditt ansvar är att ta bort snö och is och att halkbekämpa så att ingen halkar.
När tas gruset bort?
Grusupptagningen påbörjas när det är vår och all snö och is är borta från gator, cykelvägar och angränsade gräsytor. Att angränsade gräsytor måste vara snö- och isfria beror på att de städas samtidigt som gruset tas upp. Dessutom bör temperaturen hålla sig över noll grader för att minska risken för frosthalka. Grusupptagningen börjar i centrala Lidköping och fortsätter sedan i hela staden.
Publicerad:
Senast uppdaterad: