Kartåsens återvinningscentral

Till återvinningscentralen kan du som privatperson och boende i Lidköpings kommun lämna ditt sorterade grovavfall, elavfall och farliga avfall. Hushåll kan även lämna förpackningar kostnadsfritt. Verksamheter kan lämna visst grovavfall mot betalning.

Öppettider

Stängt just nu. Öppnar imorgon 07.00

Frågor och svar om Kartåsens återvinningscentral

Återbruket: Saker som du tycker är för fina för att slänga, till exempel möbler, leksaker och heminredning, lämnas vid Återbruket. Där finns också en lucka i väggen för kläder, skor och accessoarer som kan återanvändas och säljas second hand.

Textilinsamling: Det finns behållare för textilinsamling på två platser, vid terbruket och vid sorteringsrampen för grovavfall. I dessa kan du lämna hemtextilier som lakan, dukar och gardiner samt både hela och trasiga kläder. Textilinsamlingen är ett samarbete med Humana Sverige och det du lämnar återanvänds eller återvinns.

Farligt avfall: Batterier, kemikalier, elektronik, ljuskällor, färgrester, bekämpningsmedel, oljerester, oljefilter, sprayburkar, fotovätskor, termometrar och liknande lämnas vid Farligt avfall.

Grenar och ris: Här lämnar du trädgårdsavfall, grenar, kvistar och julgranar.

Vitvaror: Här lämnar du kylskåp, frysbox, spis och mikrovågsugn.

Grovavfall: Ris och grenar, trädgårdsavfall, wellpapp, metall (ej förpackningar), energiåtervinning (tidigare benämnt brännbart), porslin & keramik, isolering & planglas, trä, gips, fönster, hårdplast (ej förpackningar) och impregnerat virke lämnas som grovavfall vid sorteringsrampen.

Ja, men just asbest och eternit är avgiftsbelagt avfall. Avfallet ska vara paketerat i plast och gärna lastat på en pall. Kontakta personalen på återvinningscentralen för invägning av avfallet.

Lämna saker som är ”för fina för att slängas” vid Återbruket på Kartåsens återvinningscentral. De saker som lämnas till Återbruket hämtas sedan av våra samarbetsorganisationer, som säljer sakerna så att de kan återbrukas av någon annan. Genom att lämna saker till Återbruket förlänger du livslängden på prylen som kan återanvändas av någon annan.

På Kartåsens återvinningscentral kan du lämna hemtextilier såsom gardiner och lakan samt trasiga eller utslitna kläder. Textilinsamlingen är ett samarbete med Humana Sverige, en ideell förening som arbetar med klädinsamling och Second Hand. Textil som lämnas i deras behållare kommer att återanvändas till nya produkter eller återvinnas. Deras behållare finns på två platser, vid återbruket och vid sorteringsrampen för grovavfall.

Tänk på att det du lämnar in ligger i en påse och att textilierna ska vara rena och torra.

Publicerad:

Senast uppdaterad: