Här börjar Vänern - gatubrunnar är ditt närmaste vattendrag

Brunt galler i marken och regnvåt asfalt runt omkring

Har du någonsin funderat över vart allt vatten som rinner ned i dagvattenbrunnen tar vägen? Jo, det rinner direkt till närmaste vattendrag, helt orenat.

I Lidköping hamnar allt vatten som rinner ner i dagvattenbrunnarna till slut i Vänern, det vill säga din badsjö, din källa till dricksvatten och hemmet för många djur och växter. Släng därför inte fimpar eller annat skräp på marken som kan spolas ned i brunnen. Och tvätta inte bilen hemma på uppfarten.

Bara regn- och smältvatten i brunnarna

Dagvatten är regnvatten, smältande snö eller hagel. Oftast leds det till våra dagvattenledningar och vidare till närmaste vattendrag. Det kan också tas upp av marken. Det är viktigt att vi inte belastar dagvattensystemet med annat än just dagvatten. Skräp och kemikalier hör inte hemma där och kan orsaka stopp i ledningarna men framförallt skadar det vattenkvalitén i Vänern och de djur och växter som lever där.

Ta ställning mot föroreningar och skräp i dagvattnet du också!

Det är viktigt att förorenat vatten från biltvätt inte rinner ner i våra dagvattenbrunnar. Eller att det slängs fimpar och skräp på marken.

  • Tvätta alltid bilen i en tvätthall och inte ute på gatan.
  • Kasta aldrig fimpar eller snus på gatan eller i naturen.
  • Släng alltid ditt skräp i papperskorgar eller ta med det hem om det inte finns någon papperskorg nära.
  • Plocka upp och släng engångsmuggar, sugrör och annat skräp som du ser ligga och skräpa på marken.

Vill du veta mer om hur du kan bidra och hur skräp och föroreningar påverkar miljön, sjöar och hav?

Hjälpte informationen på den här sidan dig?

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?Hur nöjd är du med sidans innehåll?

Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Tack för ditt svar!

Hur nöjd är du med sidans innehåll?


Kan du utveckla ditt svar lite mer?

Vi vill gärna att du förklarar vad du saknar eller vad som inte stämmer för att vi skall kunna blir bättre på att ge dig korrekt information. Din kommentar blir en allmän handling och kan komma att läsas av andra. Undvik att skicka in känsliga personuppgifter. Vi hanterar alla eventuella personuppgifter enligt GDPR.

Observera att vi inte besvarar frågor om kommunens verksamheter denna väg. Här tar vi endast emot synpunkter på aktuell webbsida du besöker. Frågor om våra verksamheter hänvisas till vår e-tjänst Tyck till om kommunen.

Får vi kontakta dig (frivilligt)?

Skriv in den e-postadress vi kan nå dig på. Vi kontaktar dig enbart om vi behöver ställa kompletterande frågor rörande din feedback ovan.

Har du synpunkter på service och tjänster?

Läs om hur du lämnar synpunkter på kommunens service och tjänster.

Informationen skickas...

Tack för att du hjälper oss att göra kommunens webbplats bättre!

Publicerad:

Senast uppdaterad:

Sidansvarig: limtab@lidkoping.se