Om LIWE life
I samband med att avloppsreningsverket planeras och byggs har ett projekt startats - Lidköping Innovation Wastewater Eco-Hub, LIWE life (projektnummer LIFE17 ENV/SE/000384). Projektet innebär att EU stöttar byggnationen av Ängens ARV med cirka 30 miljoner kronor.
Kommunen samarbetar under EU-flagg med Kompetenzzentrum Wasser Berlin, Lantbrukarnas Riksförening (LRF) samt Lunds universitet. Vid universitetet finns en industridoktorand anställd speciellt för projektet.
Avsikten är att vid Ängens avloppsreningsverk i Lidköping skapa ett innovationsnav för forskning, utbildning och medborgardialog. Genom att införa avancerad avloppsvattenreningsteknik och samtidigt ha en hög resurs- och energieffektivitet utvecklas ett cirkulärt avloppsreningssystem.
Projektet kommer att utmana den traditionella synen på avloppsvattenrening som en serie separata processer. I stället introduceras konceptet med ett avloppsreningssystem som sätter cirkulära flöden av energi, resurser och vatten i centrum. Fokus kommer att ligga på rening av läkemedel och mikroplaster, fosforåtervinning samt en hög energiutvinning genom att en biogasanläggning byggs.
Projektets tre huvuddrag
- Minska utsläpp av läkemedelsrester, mikroplaster och andra mikroföroreningar från Ängens avloppsreningsverk för att främja ekosystemtjänsterna i recipienterna Lidan och Vänern.
- Öka resursåtervinningen av näringsämnen, i synnerhet fosfor.
- Hög energieffektivitet med målet att all energi som förbrukas vid reningsverket också framställs där genom bland annat biogastillverkning och värmeåtervinning ur avloppsvattnet.
Samarbetspartners LIWE life
- Samarbete med fokus på fosforflöden och massbalans på avloppsreningsverk: Lunds Tekniska Högskola
- Samarbete kring andra generationens energieffektiva ozonrening: Kompetenzzentrum Wasser Berlin
- Kretsloppssamarbete med fokus på jordbruk och livsmedelsindustrin: Lantbrukarnas Riksförbund
Publicerad:
Senast uppdaterad:
Sidansvarig: limtab@lidkoping.se